W sezonie letnim, szczególnie po podniesieniu średniej temperatury w ciągu dnia wiele osób przechodzi na diety bardzo lekkostrawne, z większym nasyceniem warzyw oraz owoców. Latem warto pić dużo soków i dodawać warzywa właściwie do wszystkiego, też ze względu na niższe ceny w sklepach. Wyciskarki do warzyw charakteryzują się bardzo ciekawym układem i pozwalają na zrewolucjonizowanie każdej kuchni. Dlaczego warto postawić na takie urządzenie? Jakimi zaletami się charakteryzuje? Poniżej znajdziesz kilka najważniejszych wskazówek.
Dlaczego wyciskarki do warzyw to urządzenie wysoce prozdrowotne w domowej kuchni?
Nowoczesne wyciskarki soków i do warzyw umożliwiają zachowanie wszelkich wartości odżywczych przetwarzanej w nich żywności. To znaczy, że po zmiksowaniu marchewki, jabłek i innych dodatków nie tracisz żadnych witamin, minerałów, właściwości prozdrowotnych. Niektórzy konsumenci mylą jeszcze wyciskarki z sokowirówkami, ale to zupełnie inna kategoria. Wyciskarki do warzyw wytwarzają naturalny sok, a zmiana formy samego warzywa z reguły przekłada się na znacznie wydajniejsze trawienie i na właściwości odchudzające. Płynna forma podawania warzyw oraz owoców do ludzkiego organizmu zgadza się z normami dietetycznymi i eliminuje ryzyko powstania niedoborów witaminowych. Możesz też mieszać mocniejsze warzywa z wodą i chronić się naturalnie przed chorobami. Jedna z najważniejszych zalet wyciskania własnych soków to fakt, że możesz codziennie pić zupełnie coś innego, kreatywne miksy z lodem, owocami, dodatkowo przesunięte do blendera to tylko niektóre z inspiracji. Soki owocowo – warzywne latem z powodzeniem zastępują sklepowe wynalazki, wody gazowane i to coraz droższe ze względu na wprowadzenie podatku cukrowego.
Z czym można uzupełnić wyciskarki do owoców oraz warzyw?
Z wyciskarkami współpracuje jeszcze domowa prasa do oleju. To urządzenie, dzięki któremu wytworzysz ulubiony olej bez żadnych chemicznych dodatków. Na jaką inwestycję do kuchni się zdecydujesz?