Tak naprawdę, aby przyrządzić smaczny tatar nie trzeba posiadać wielkiego talentu kulinarnego. Sztuka nie jest tutaj przygotowanie i skomponowanie odpowiednich składników, ale ich jakość. Ważne jest przede wszystkim mięso – z wołowej polędwicy bądź ligawy. Musi być kupione u zaufanego sprzedawcy. Pamiętajmy, że tatar to mięso surowe więc musi być rzeczywiście świeże. Sprzedawca może nam zmielić mięso na tatar i będzie ono wtedy odpowiedniej grubości. Idealnie jest jednak, gdy wołowina nie jest zmielona, ale siekana – niektóre akcesoria do maszynek do mięsa posiadają specjalną nakładkę, z pomocą której przygotujemy mięso w idealnej formie.
Co ważne, tatar nabiera smaku dopiero wtedy, gdy obok na talerzu ułożymy niezbędne do tej potrawy dodatki. Mięso możemy łączyć z drobno posiekaną szalotką, ogórkami kiszonymi, musztardą czy marynowanymi grzybkami. Nieodłącznym elementem jest również rozbite na mięsie żółtko jaja – często podawane jest w osobnej miseczce, bo nie każdy lubi akurat ten dodatek. Serwując tatar nie można zapominać o świeżym pieprzu – idealnie jest, jeśli sami pieprzymy mięso, wedle uznania. Istotnym jest jednak fakt, by pieprz był świeżo mielony. Wołowinę warto oprószyć też solą.
Tatar należy zjadać od razu po przyrządzeniu. Surowe mięso zachowa jednodniową świeżość.