Jak wiemy, gotowanie zajmuje nam sporo czasu, który moglibyśmy poświęcić na coś zupełnie innego. Właśnie dlatego szukamy rozwiązań, dzięki którym nie będziemy zmuszeni stać codziennie przy garnkach. Kupujemy półprodukty, przyrządzamy coś na szybko bądź w ogóle stołujemy się na mieście. Możemy sobie na to pozwolić, bo nie mamy obowiązku gotować dla wielu osób jednocześnie. Nieco inaczej kwestie te wyglądają w lokalach gastronomicznych, dla których gotowanie jest właśnie główną działalnością. To my przychodzimy do restauracji, wybieramy potrawy i oczekujemy, że będziemy się nimi zajadać już chwilę później.
Tylko doświadczony kucharz doskonale wie, jak trudne jest przyrządzanie wielu potraw jednocześnie. Dania pieczone, gotowane, smażone, grillowane, duszone to zadanie pracowników kuchni. Liczy się to, by potrawy były zawsze świeże, tworzone na bieżąco i co więcej, równocześnie zaserwowane do stolika. Nie jest to zadanie proste, jeśli trzeba przyrządzić warzywa, mięso czy ryby w jednej chwili. Dania nie mogą mieszać się swoim smakiem czy aromatem. Właśnie dlatego idealnym rozwiązaniem są piece konwencyjno – parowe, w których jednocześnie może trwać obróbka termiczna różnorakich dań. Piece tego rodzaju zastępują tradycyjne garnki i patelnie, posiadają kilka półek, na których umieszcza się różne rodzaje żywności. Dzięki temu mamy pewność zachowania ich indywidualnych walorów smakowych i zapachowych.
Pamiętajmy, że zawsze liczy się jakość serwowanego jedzenia. Szybkie gotowanie nie może być niedokładne. Surowe mięso, niedogotowane ziemniaki czy źle doprawiona surówka może szybko sprawić, że gość lokalu już więcej nie wróci i wybierze inną restaurację.