Czy wiecie, że aż co trzeci Polak w ogóle nie chadza do lokali gastronomicznych. A jeśli już nadarza się ku temu okazja to nie wydaje w nim więcej aniżeli 25 złotych. Celowo więc nie mówimy tutaj nawet o restauracjach bowiem większość z nas wybiera szybkie fast foody.
Kto więc jest gościem restauracji? Głównie ci z ?większym portfelem?. W dobrej restauracji za obiad zapłacić należy średnio 30-50 złotych. To oczywiście średnia bowiem są i takie, w którym wydamy nawet kilkakrotnie więcej.
W Polsce nadal króluje kuchnia tradycyjna, polska. Zachwycają się nią jednak turyści z zagranicy, zachwycamy nieustannie i my. Dobrą wiadomością jest też fakt, iż unowocześniona wersja rodzimego jadła została trochę odchudzona. Wprowadzamy sałaty, większą ilość bazowych warzyw w daniach, ogólnie staramy się jeść lekko i zdrowo chociaż nie zawsze jest to możliwe ? kiedy na talerzu lądują okraszone tłuszczem pierogi to trudno im się oprzeć.
Kuchnia tradycyjna jak i polskie restauracje trwają od lat. Niektóre z nich powstały jeszcze przed II wojną światową i można w nich rzeczywiście raczyć się porcją golonki, żeberkami czy flakami w najlepszym wydaniu.
Warto jednak podkreślić, że polscy restauratorzy coraz częściej stawiają na innowacyjne rozwiązania bądź kuchnie świata. Może nieco znudziła nam się już nasza rodzima kuchnia? A może kucharze wychodzą z założenia, że schabowego można zjeść w domu a od restauracji oczekuje się dzisiaj czegoś więcej?
Idąc tym tropem powstały lokale tematyczne: wegetariańskie, mięsne, pierogarnie, naleśnikarnie itp. Swojego czasu niezwykle modne były pizzerie jednak co ciekawe, od roku zauważa się znaczny spadek zainteresowania kuchnią włoską w Polsce ? dzisiaj tylko 18% z nas wybiera się na pastę czy pizzę z dużą ochotą podczas gdy jeszcze rok temu miłość do włoskich dań deklarowało aż 27% z nas.
Dzisiaj, ogromnym powodzeniem cieszą się natomiast kulinaria nieco mniej znane. Nadal chadzamy na tuczącego kebaba i jadamy amerykańskie kurczaki czy orientalne potrawki chińskie jednak ?modne? stały się też kuchnie niszowe. Na terenie Polski otwieranych jest coraz więcej restauracji z kuchnią serwującą dania z Gruzji, Nepalu, Tajlandii, Meksyku, Rosji, Litwy czy krajów skandynawskich. Coraz bardziej lubimy też kuchnię francuską i hiszpańską ? owoce morza to zdecydowanie produkty, które zaczynają ?rządzić? na naszych stołach. I cieszy ten fakt bowiem oddalamy się nieco od smakowania dań ciężkostrawnych na rzecz tych lekkich, dających ogrom energii i zdrowia.